Kirjoittaja Aihe: sonata peruutuskamera  (Luettu 2732 kertaa)

luxus

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 308
sonata peruutuskamera
« : Huhtikuu 08, 2021, 17:13:38 ip »
Aiemmin kirjotinkin Sonata NF audiopäivityksestä. Nyt kysäisisin, miten tuo peruutuskamera olisi sijoitettavissa järkevimmin tässä autossa? Vahtoehdot: a) takalasin etupuolella (sisällä) lisäjarruvalon vieressä. b) rekisterivalojen välissä takaluukussa (pitää porailla kiinnitysreikiä). c) peräpellissä upotettuna (pitää porata isohko reikä ja johdon veto haastavaa). c)joku muu,mikä. Ei ole nuo palikat tilattu vielä, mutta kuten toisesta postista ilmenee, kytkentöjen ei pitäisi olle ongelma.

Kestääkö kamera kuinkakin paljon takaluukun paiskomista noin yleensä ottaen?

T:luxus

luxus

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 308
Vs: sonata peruutuskamera
« Vastaus #1 : Huhtikuu 19, 2021, 19:57:22 ip »
Uutta kyssäriä nyt. On hankittu multimediasoitin ja siihen sopiva peruutuskamera (Pioneerin kamppeita molemmat). En vain oikein ymmärrä noista asennusohjeista - vaaditaanko kameralle (peruutuskamerana) vielä ylimääräinen virransyöttö sytytysvirralta sen lisäksi, että jo multimediasoitin saa plugista virrat? Kameran lähdössä on RCA -liitin. Tietenkin otetaan peruutusvalon plusjohtimelta liipaisuvirta, jotta kamera toimii vain peruutettaessa. Tälle onkin soittimen syöttöplugissa valmis johto. Jatkuvan virran voisi kyllä ottaa vaikka kilpivalon kuumalta johdolta (palaa aina, kun syttyvirta on päällä valokytkimen asennosta huolimatta), mutta onko se siis välttämätön, vai tulisiko virta ehkä pelkästään soittimen kautta? Ja edelleen, onko välttämätöntä kytkeä käsijarrun kytkimeltä virta, jotta videoiden katselu mahdollistuisi (seisauksissa?) Jos haluan (laittomasti) katsoa DVD:tä ajaessa, laitanko käsijarrun kytkimeen vain jonkin muun kuuman johdon?

Projektissa tarkoitus käytettävyyden parantaminen. Pelataan siis entisillä kajareilla eikä mitään erillisvahvistimia laiteta, eikä subbareita. Soittimen lähtötehoiksi luvataan 50Wx4.  Navi olisi ollut kiva, mutta multimediasoittimeen taas monta pykälää tätä kalliimpi, ja puhelin ajaa asiansa yhtä hyvin.

luxus

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 308
Vs: sonata peruutuskamera
« Vastaus #2 : Toukokuu 13, 2021, 18:02:44 ip »
Kyllä kameralle jatkuva virta vaan piti ottaa, ja se onnistui ryöstämällä takavalon plus-johdolta. Takavalo palaa aina, kun auto käy, parkkivalot tai sytytysvirta on kytkettyinä. Ei siis avaimen ACC -asennossa. Maata puoestaan löytyi tavaratilan lattiasta mattoa pitävän pultin alta. Sitten vielä piti saada näytölle heräte peruutusvalolta (soittimen plugiin tulevaan violetti-valkoiseen johtoon plus peruutusvalolta), jotta laite tietää aktivoida näytön. Eikun ryöstelemään taas peruutusvalon plus-johdolta. Näin pelaa. Kameran voi valikosta kytkeä sellaisenaankin toimintaan, vaikka autolla ajaisi eteenpäinkin. Toisaalta taas, vaikka soitin olisi kiinnikin (virrat suljettu), saa pakin kytkeminen kameran ja näytön heräämään. Mitään erityisiä asetuksia ei kameravalikosta tarvinnut tehdä.

Kameran paikaksi valikoitui alustavasti rekisterilaatan yläpuoli takaluukun kannessa. Näin se näyttää melkolailla alas suunnattuna jopa vetokoukun nupin tai osan takapuskuria. Toisaalta n. kolmen metrin päässä olevat autot näyttäisivät olevan hyvin kaukana. Kaiken kukkuraksi näyttö näkyy peilikuvana, mistä tulee näyttöön kylläkin myös varoitusteksti.

Onko kameran sijoitus optimaalinen? Miten saadaan näyttö "oikeinpäin", ilman peilikuvaa?

luxus

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 308
Vs: sonata peruutuskamera
« Vastaus #3 : Toukokuu 13, 2021, 21:01:19 ip »
Äh, peilikuva kai sen kuuluu ollakin, ja samanlainen se on kuin jos katsoisi peruutuspeilistä. Mutta kohteet näkyvät kyllä tarpeettoman kaukana, ehkä tällekin voisi tehdä jotakin.

karjaj

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 29
 • Sukupuoli: Mies
Vs: sonata peruutuskamera
« Vastaus #4 : Maaliskuu 21, 2022, 01:30:18 ap »
Tänään juuri purin kojelaudasta vanhan stereon irti, kun Kiinasta tuli tilalle läjä "krääsää"..  :P
Eli halpa iMars Androidpohjainen soitin, jossa tuli mukana peruutuskamera ja laitteessa on myös GPS, joten navi pyörii. Datayhteys toki vaaditaan, mutta kännykästähän sen saa jaettua ilman ongelmia.  Tinasin piuhasarjan nippuun ja nyt toinen pää sopii suoran Sonatan (NF) "taikaliittimeen" ja homma lähti tulille ilman ihmeempiä ihmettelyitä.
Radion laadusta on paha mennä sanomaan vielä mitään, epäilen, että tuskin kovin laadukas. Mutta koska Android, Spotify, Youtube yms. pyörii ok. Tuntui toimivan ihan käytännössäkin koelenkillä, muutaman kymmenen kilometrin lenkin ajoin. Goolge-maps tuntui jakelevan ohjeita ihan reaaliajassa, musiikin soidessa taustalla.  :) Soundi kokonaisuudessaan parani paljon, koska tuossa on vissiin 12-kaistaa ainakin EQ:ssa, niin saa aika järkevästi korjattua alkuperäisten kajareiden pahimpia heikkouksia.
Seuraavaksi pitäisi kiinnittää laite reikäänsä sovitemaskin mukana tulleilla palikoilla. Ja kytkeä erillisenä ostamani langattoman peruutuskameran vastaanotin laitteeseen. En aio käyttää tuota mukana tullutta langallista, jos langaton toimii. Langaton kamera oli paketoitu valmiiksi rekisterivalon linssin kanssa yhdeksi paketiksi ja upposi nätisti alkuperäisen tilalle reikään. Polttimoiden tilalle samalla laitoin ledit ja leimallakin jo kerkesin käymään ledien ja kameran kanssa, eikä tullut nokankoputusta.  :D
Sitten vielä pitäisi purkaa takaluukun verhous, että saa kameran lähettimen kytkettyä peruutusvaloon ja toivoa, että mitään ongelmia ei synny pienestä lisäkuormasta peruutusvalolinjassa. Ihan mahdottomiahan se kamera ei syö, mutta on siinä itsessäänkin vielä valaisua varten ledit, että vähän ottaa kumminkin.

Laitanpa lisäinfoa sitten, kun homma on saatu finaaliin asti.  :)

luxus

 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 308
Vs: sonata peruutuskamera
« Vastaus #5 : Maaliskuu 22, 2022, 17:17:03 ip »
Hienolta kuulosta systeemisi. Minullahan ei tuota GPS:ää ole, joten ei myöskään navia. Peruutuskamera on totuuden nimessä melko viitteellinen apuväline, mutta kyllä se pari kertaa on narauttanut auton takaa kulkevan jalankulkijan, kun itse on jo ruvennut peruuttamaan eikä ole tyyppiä huomannut. Talviaikaan kamera on usein huurussa tai kurassa, joten pitää puhdistella taajaan.

Asensitko ratin napit toimintaan? Tuo pieni lisäkuorma pakkivalojen virroissa ei meinaa yhtään mitään.

karjaj

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 29
 • Sukupuoli: Mies
Vs: sonata peruutuskamera
« Vastaus #6 : Maaliskuu 23, 2022, 01:00:49 ap »
Ratin napit on tällä hetkellä haasteellisimmat saada toimintaan, ilmeisesti. Laitteen sinänsä pitäsi oppia ja tukea erilaisia signaaleita, mutta ongelma tuntuu olevan oikean kytkennän löytäminen. Adapterijohdossa, jossa on oikea liitin, ei ole kauko-ohjauksen nastoja. Ja netistä kun katsoo kuvaa, missä ne on merkitty tiettyihin nastoihin, niin niissä taas ei auton puolella ole mitään. Ja vastaavasti ei löydy oikeaa kuvaa niistä nastoista ja niiden tarkoituksista, mitkä auton puolella on kytketty. Tarvii jatkaa kaivamista...  ::)
Tuo kamera mikä tuli rekisterivaloon, on samannäköisessä kulmassa, kuin esim. kamerallisissa uudehkoissa Toyotoissa. Lähinnä olisi hyvä, jos siitä puskurin kulmat ja koukun näkisi. On vähän iso auto peruutella monessa ahtaahkossa parkkihallissa.  :)