Kirjoittaja Aihe: Sonata värinää..?!  (Luettu 694 kertaa)

Huihai

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 2
Sonata värinää..?!
« : Lokakuu 01, 2019, 09:20:00 ap »
Hei! :) Kyseessä olisi 2007 Sonata 2.0 CRDI automaatti, aj n. 260tkm joka tietyllä kierrosalueella pitää merkillistä värinää/jurinaa..??! Normaali maantieajossa ei ilmene tätä JOS kierrokset pysyvät n. 2000rpm, mutta heti kun kierrokset laskevat n.1500rpm, niin "jurina" alkaa..., jos lisäät hieman kaasua niin jurina lakkaa... Saman tekee myös moottorijarrutuksessa, ja jos vauhdissa vaihtaa pykälän vapaalle (N) niin jurina loppuu... Kävin auton kanssa hiljattain merkkihuollossa vaihdattamassa ABS-ohjainreleen takaisinkutsun johdosta, jolloin pyysin asentajaa "heittämään pienen lenkin" siinä toivossa että olisi antanut jonkin "pika-diagnoosin" mistä voisi olla kyse..?!? Hänen veikkaus oli että vauhtipyörä olisi jotenkin "kulahtanut"(??), mutta eikö se tässä tapauksessa sitten olisi laatikon turbiinipyörä joka viallinen.., vai mitä mieltä te olette..? ::) Voihan se olla että "jurinan" myös aiheuttaisi vialliset moottorin/vaihteiston tukikumit, tai vetarit.., outoa vaan tosiaan että lakkaa kun vauhdissa heitän vapaalle... Mainittakoon vielä että "kylmänä" laatikko ei oikein toimi niinkuin pitäisi, joskus ei meinaa päästä ollenkaan liikkeelle, mutta lämmetessä toimii taas.. Tarkastin laatikon öljytason joka oli ihan ok, ja vaihteistoöljyt (huoltokirjan mukaan..) vaihdettu n. 15tkm sitten.., suodattimesta ei tosin mitään mainintaa/merkintää...?! Kiitos jo etukäteen kaikille "Hyundai-kollegoille", toivottavasti joukosta löytyisi "guruja" jolta saisin apua ongelmaani!  :) :)

Moterni Jaska

 • Full Member
 • ***
 • Viestejä: 64
Vs: Sonata värinää..?!
« Vastaus #1 : Lokakuu 02, 2019, 07:48:13 ap »
No, en ole guru mutta käsitykseni on että perinteisten automaattivaihteistojen yhteydessä ei tarvita nk. kaksoismassavauhtipyörää, joka yleensä aiheuttaa kuvatunlaisia ongelmia, ja on lisäksi kallis vaihtaa. Onkohan momentinmuuntimessa kaikki kunnossa, hydrauliikkanestettä tarpeeksi ?

Huihai

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Sonata värinää..?!
« Vastaus #2 : Lokakuu 02, 2019, 08:46:38 ap »
Kiitos vastauksesta!  :) Juu, kyllä omatkin epäilykset kohdistuvat siihen momentinmuuntimeen (mainitsin aikaisemmin virheellisesti "Turbiinipyörän", joka kuitenkin on vain 1 osa "momusta"...). Ajattelin vielä yrittää (päästä helpolla..??   ;D ) vaihtaa suodattimen + nesteet laatikkoon siinä toivossa että ongelma häviäisi, mutta "ikuisena pessimistinä" pelkään pahoin että vaatii kuitenkin "palikoiden vaihtoa" toimiakseen moitteettomasti..?! Osat löytyy varmaan ulkomailta netistä sopuhintaan, mutta aikamoinen remppa kylläkin sitten edessä.., ei ihan 2 tunnissa onnistu..?!   :o Kuulin tosiaan toiselta Sonata-omistajalta jolla sama crdi mutta manualivaiht että hän jo 2krt vaihdattanut kaksoismassavauhtipyörän..! ??? Työskentelin aikaisemmin varaosamyyjänä, ja muistelin että näiden kanssa oli ongelmia, varsinkin TD malleissa jossa koneessa paljon vääntöä.. Joihinkin merkkeihin (VW..ym..) oli jopa saatavana "korvaavaa sarjaa" jolla vauhtipyörä muutettiin kiinteäksi..
Noh, täytyypi v-loppuna ottaa auto työn alle ja ilmoittelen tänne sitten miten siinä kävi.. ;)

jarik

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 245
 • Sukupuoli: Mies
  • Sähköposti
Vs: Sonata värinää..?!
« Vastaus #3 : Joulukuu 15, 2019, 09:07:37 ap »
ongelmia, varsinkin TD malleissa jossa koneessa paljon vääntöä.. Joihinkin merkkeihin (VW..ym..) oli jopa saatavana "korvaavaa sarjaa" jolla vauhtipyörä muutettiin kiinteäksi..

Ja sillä saadaan sitten ongelmia vaihteistoon, kun kaksoismassa ei vaimennakaan värinöitä miten vaihteisto on suunniteltu. Pahimmassa tapauksessa vaikuttaa värinänvaimentimeen/apulaiteremmin hihnapyörään moottorin jakopään päässä ja sitä kautta jakopäähän jne jne jne.

Kaksoismassa ei kyllä tykkää piiitkistä tyhjäkäyntijaksoista ja jatkuvasta vedättämisestä, jolloin moottori jyrisee. Dieseleillä monesti ajetaan liian matalilla kierroksilla, jolloin sitä värinää syntyy.
ex Hyundai Sonata 2,4 GL vm 2006
Fiat Bravo 1,9 D vm 2008